Taxa auto retroactiva

14 02 2013

Marea revolutie a taxei auto din acest an nu va fi decat o simpla schimbare de denumire, cu o modificare a nivelului platit, pentru unele maini. Deja nu mai este un secret faptul ca singura solutie pe care Guvernul a gasit-o este o schimbare a denumirii si eliminarea din formula de calcul a capacitatii cilindrice. In schimb, marile probleme ale vechii taxe auto raman si fac din acest tip de impozit un instrument inutil.

Proiectul trimis in dezbatere publica de Ministerul Mediului lamureste aproape toate misterele conceptului de timbru de mediu pentru autovehicule. Singura inovatie, in comparatie cu vechea taxa, este ca denumirea de timbru si utilizarea exclusiv a emisiilor de CO2 la calcul elimina potentialele acuzatii de impozit discriminator, destinat sa impiedice importurile de automobile second-hand. Dincolo de aceste detalii, timbrul auto ramane o taxa care va avea ca unic efect obtinerea de venituri bugetare. Celelalte scopuri, declarate sau presupuse, nu vor fi atinse nici acum, aa cum nu au fost atinse nici in ultimii 5 ani.

Impozit anual

 

Daca analizam evolutia importurilor de masini second-hand din UE, putem observa cu usurinta ca acestea nu au fost impiedicate de vechea taxa, ci doar incetinite in anii in care nivelul taxei a fost mai mare. Desi romanii au in fata, atunci cand vor sa cumpere o masina rulata, doua optiuni – piata interna si importul din Germania – intotdeauna prefera achizitia unei masini de import. Nu discutam aici motivele, ele sunt cunoscute, dar este dovedit statistic ca romanii accepta efortul procurarii sumei necesare platii taxei, daca ea este datorata o data in viata.

De aceea, indicatia de transformare a timbrului/taxei in impozit anual, sustinuta de presa timp de mai multi ani, este una argumentata si regasita, de altfel, in aproape toate statele europene. Cel mai profund argument este acela ca plata repetata, anual, a unui impozit majorat pentru o masina veche, poluanta, este descurajatoare in comparatie cu plata o singura data a unei taxe de poluare (de prima inmatriculare).
APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) a acceptat, pentru prima data de la introducerea taxei auto, sa sustina introducerea unui impozit anual, in negocierile cu Guvernul, alaturi de alte masuri capabile sa stimuleze piata auto. Singura rezerva este momentul introducerii, justificarea fiind impactul major pe care il va avea asupra societatii.

Blocarea pieei

Al doilea aspect este corectitudinea din punct de vedere juridic si moral a aplicarii timbrului pentru masinile deja inmatriculate. Desi nimeni nu a demarat un proces in acest sens, este evident ca o acuzatie de retroactivitate a timbrului poate fi adusa. Mai mult, aceasta latura a timbrului vine cu o noua problema: blocarea vanzarilor pentru masinile ce au fost cumparate ca noi in anii de crestere a pietei, 2005-2006.

Acestea sunt vehicule cu motoare Euro 4 si cu un nivel al taxei marit prin noul proiect de lege, care capata obligatii de plata de cateva mii de euro. Proprietarii lor sunt cei mai predispusi la schimbarea masinii cu una noua, insa in noile conditii acest lucru devine imposibil. Pentru un autoturism care astazi valoreaza 5.000-8.000 de euro, plata unui timbru de 2.000-3.000 de euro nu face decat sa descurajeze circuitul pietei de automobile.

Importuri mai mari de masini vechi

Al treilea aspect este legat de obiectivul de stopare a poluarii. Reducerea semnificativa a taxei pentru masinile foarte vechi (Euro 1/Euro 2) nu face altceva decat sa stimuleze importurile de astfel de masini, fiind evident ca vorbim despre o masura populara, si nu una de mediu.
Nu in ultimul rand, obligarea la plata timbrului a celor care au castigat in instanta scutirea de taxa de inmatriculare nu este decat un abuz de drept si in acelasi timp cel mai bun argument pentru faptul ca timbrul nu este altceva decat o taxa de prima inmatriculare rebotezata.

Timbrul de mediu propus de Ministerul Mediului si intrat in dezbatere publica se va calcula pe baza emisiilor de CO2, cu coeficienti de multiplicare in functie de norma EURO a motorului, dar si coeficienti de reducere in functie de vechime. Masinile EURO 1 si EURO 2 care nu au mentionate emisiile de CO2 vor utiliza la calcul si cilindreea. Cea mai mare valoare a timbrului va fi pentru masinile non-euro (5,2 euro pe cm3), dar ea va fi redusa cu 90%, adica devine aproximativ 0,52 euro/cm3.

 

NE VEDEM LA TRIBUNAL SI IN 2013 !

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: