S-a inventat rovinieta de judeţ

18 12 2009
Încă patru judeţe după Constanţa, respectiv Tulcea, Timiş, Cluj şi Giurgiu au impus transportatorilor rutieri plata unor taxe pentru parcurgerea drumurilor judeţene sau traversarea localităţilor. Consiliile avide de bani nu oferă însă şi centuri ocolitoare.
Vinieta de Constanta a fost introdusa la finele anului trecut
Vinieta de Constanţa a fost introdusă la finele anului trecut

Transportatorii sunt nemulţumiţi de taxele de utilizare şi tranzit, care se ridică până la 200 de lei, introduse de consiliile locale din oraşele Timişoara, Cluj, Giurgiu şi de Consiliul Judeţean Tulcea, a anunţat joi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), potrivit NewsIn. O taxă similară a fost introdusă la finele anului trecut de către Consiliul Judeţean Constanţa. „Conform ultimelor decizii ale consiliilor locale şi judeţene, încă trei oraşe (Timişoara, Cluj şi Giurgiu) şi judeţul Tulcea au introdus taxe pentru transportatori. Dacă la Tulcea este vorba despre aşa-numita vinietă pentru drumuri judeţene, în cazul oraşelor mai sus-menţionate vorbim despre taxe de tranzit care se ridică până la 200 de lei.

Aceste oraşe sunt însă obligatoriu tranzitate, deoarece nu au centuri ocolitoare ce pot fi utilizate pentru a evita intrarea în oraş. Din acest motiv, tranzitul este unul forţat şi nu se realizează din dorinţa transportatorului de a se plimba prin oraş. Suntem de acord însă ca oraşele ce au centuri ocolitoare să impună taxe de utilizare pentru beneficiarii serviciului de transport, aceştia fiind cei care generează plusul de trafic“, a spus preşedintele FORT, Augustin Hagiu, potrivit NewsIn.

De asemenea, FORT solicită Ministerului de Interne să se implice rapid în stoparea acestor abuzuri şi să interzică, respectiv să anuleze toate aceste hotărâri, deoarece atât modalitatea de taxare, domeniul de aplicare, dar şi cuantumul taxelor sunt în afara legii. Atât Ministerul Transporturilor cât şi Ministerul Finanţelor, primul responsabil de reglementarea activitătilor rutiere, al doilea de cea a fiscalităţii în România, nu au avut nici o reacţie nici când la Constanţa s-a introdus rovinieta de judeţ şi nici acum, când camionagiii trebuie să suporte tarife suplimentare pe lângă rovinieta plătită pe drumurile naţionale sau taxa de trecere a podului de la Feteşti. Potrivit Codului fiscal, administraţiile locale au dreptul de a impune taxe pentru servicii la nivel de judeţ. Pentru ce anume se pot pune taxe şi cât pot fi acestea, Codul fiscal nu menţionează, iar Consiliile Judeţene profită de ceea ce ar putea fi o scăpare a Ministerului Finanţelor. Conform FORT, începând din 2010 vor fi organizate proteste.

Vinieta de Constanţa, numită pe malul mării taxă de utilizare a drumurilor judeţene, în paralel cu rovinieta – taxă de utilizare a drumurilor naţionale, a fost introdusă la finele anului trecut printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, coleg de necazuri la DNA cu primarul Radu Mazăre. Cât timp măsura nu a fost aplicată, asociaţiile transportatorilor rutieri nu i-au dat atenţie. Potrivit hotărârii în cauză a Consiliului Judeţean Constanţa, taxa este menită să asigure veniturile regiei judeţene ce se ocupă de întreţinerea drumurilor locale şi trebuie plătită de toţi şoferii care conduc microbuze de cel puţin 9 locuri, dar de toţi şoferii autovehiculelor de marfă. Taxa a fost introdusă pentru a se asigura banii necesari reparaţiei acestor drumuri, în condiţiile în care sumele primite de la bugetul statului cu această destinaţie sunt insuficiente, susţine CJ Constanţa. Taxa poate ajunge la nivelul de 6.300 de lei pe an, în cazul camioanelor cu masă maximă autorizată de peste 20 de tone şi al capetelor tractor de autotrenuri. Nivelul taxei de Constanţa este astfel superior celui al rovinietei naţionale. Pe drumurile naţionale, posesorii autovehiculelor menţionate mai sus plătesc 1.210 euro, adică 5.200 de lei. Lipsa vinietei de Constanţa la bordul autovehiculului se sancţionează cu amendă între 1.500 de lei şi 2.500 de lei.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: