Un ONG dă în judecată Guvernul pentru triplarea taxei auto

12 12 2008

BUCUREŞTI / 16:20, 12.12.2008
Comisariatul pentru Societatea Civilă a dat în judecată Guvernul, cerând Curţii de Apel Bucureşti anularea actul normativ prin care s-a decis triplarea taxei auto, iar instanţa va lua în discuţie la 20 ianuarie această contestaţie.

Secretarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Valeriu Samoil, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că instanţa a fixat un prim termen pentru data de 20 ianuarie 2009. Organizaţia a făcut o cerere de preschimbare a acestui termen de judecată, astfel că procesul s-ar putea judeca mai devreme, a mai spus Samoilă.

Dosarul a fost înregistrat, joi, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti.

În urma mai multor plângeri şi „a stării de agitaţie socială provocate de intrarea în vigoare a OUG 208/2008, CSCSC se declară solidar faţă de persoanele care se simt lezate în drepturilor lor patrimonial”.

În opinia Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSCSC), Guvernul a încălcat dispoziţiile articolului 95 al Tratatului Comunităţii Economice Europene (CEE) şi articolele 16, 21 şi 44 din Constituţie, precum şi dispoziţiile legislaţiei comunitare, pentru faptul că taxele impuse prin dispoziţiile OUG 2087 „exced valoarea reziduală a autoturismelor second-hand„.

De altfel, reprezentanţii organizaţiei au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe această chestiune de drept.

În acţiunea înaintată Curţii de Apel Buucreşti, ONG-ul apreciază că stabilirea unui impozit ori stabilirea de taxe excesive lezează dreptul de proprietate al persoanei, care este garantat de articolul 44 alineatele 1 şi 2 din Constituţie, „în ceea ce priveşte eficienţa efectuării actelor de dispoziţie, scăzând valoarea produsului vandabil sub limita justei valori”.

Reprezentanţii Comisariatului pentru Societatea Civilă arată că, în aceste situaţii, statul crează contribuabilului un „prejudiciu asimilabil cu cel al delictului civil”.

În acest sens, CSCSC susţine că dacă există acte normative ce interzic vânzarea unui produs sub preţul pieţei, pe care de consecinţă ar trebui să existe şi prevederi legislative privind impozite şi taxe care prin cuantum să nu reducă dramatic valoarea de piaţă a respectivului produs. Organizaţia dă exemplul imobilelor şi modul în care se calculează taxele notariale la vânzare sau donare.

Comisariatului pentru Societatea Civilă subliniază faptul că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale, principiu constituţional care determină ca repartizarea sarcinilor fiscale să nu favorizeze sau să defavorizeze niciun plătitor de impozite şi taxe.

„OUG 208/2008 vine să încalce acest principiu, în defavoarea comercianţilor şi a omului de rând care doreşte să achiziţioneze, în limitele posibilităţilor, un autovehicul second-hand, în comparaţie cu cel care achiziţionează autoturisme noi”, se arată în acţiunea organizaţiei.

Aceasta critică motivul invocat de Guvern în elaborarea OUG 208, de protecţie a producţiei interne de autovehicule, în ideea combaterii şomajului din industria de profil, apreciind că este o demagogie şi vădeşte mai degrabă interesul acestui Guvern de a promova „interese financiare ale unor grupuri de susţinere”.

Potrivit articolului 95 al Tratatului CEE, niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu poate aplica produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte produse.

„Statele membre elimină sau modifică cel târziu până la începutul celei de a doua etape dispoziţiile existente la intrarea în vigoare a prezentului tratat care contravin normelor menţionate”, se mai arată în articolul citat.

Totodată, Comisariatul pentru Societatea Civilă cere instanţei să constate, pe cale de excepţie, neconstituţionalitatea OUG 208/2008, implicit ilegalitatea acestui act normativ, apreciind că acesta vine în contradicţie flagrantă cu aquis-ul comunitar, cu tratatele ratificate de România, care au forţă juridică superioară unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

rromania trebuie desfintzata si vanduta bucata cu bucata!!!

JOS TAXA

Reclame

Acțiuni

informatie

One response

20 01 2009
Misiune (im)posibila pentru anularea taxei auto in justitie « JOS TAXA AUTO / www.muietariceanu.tk

[…] Comisariatul pentru Societatea Civila a contestat la Curtea de Apel ordonanta 208 care a triplat tax… In momentul deschiderii procedurilor din justitie, Guvernul a emis o noua ordonanta care a anulat-o pe prima.Cat tre sa fii de curva sa faci asa ceva ? Tariceanu sa`ti moara copiii in cancer sub ochii tai […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: